Thursday, 31 July 2014

Empat dan Keempat

Assalamualaikum

tu En.bobot... dengan bakal isteri dia... hehehehe....

Mula2 nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri bagi yang beragama islam dan YANG BERPUASA. yang tak pose tu tak payah nak fefeeling sambut raya ok? Hak hak hak... Maaf, busy bersama family, tu yang tak wat entri wish hari raya. Hari ni hari raya yang keempat. Hurrmmmm... kejap jerk dah empat hari. Aku plak, tercongok dok kt meja ni... Takde ape nak dibuat. Bosan yang amat...


Entri kali ni bukan nak citer pasal rendang ketupat lemang lodeh bagai... Entri kali ni nak bawa berita gembira. Dengan ini setelah diperkenankan oleh PIYOT RIYOT, adalah dimaklumkan bahawa entri BILA Si TERUNA MEMASAK akan kembali. Huhuhuiii... lama sangat dah stop.


Sebelum balik raya aritu aku ada lah beli kek buah daripada member. Boleh lah... tapi takda sapa nak makan kek tu kecuali aku. Huhuhuii...sedih kan? Disebabkan aku beli dengan harga RM30, rasa agak tak berbaloi. Cik kak tu kena blaja baking lagi... ala.. youtube pon boleh. kan? kan? kan?


So, disebabkan aku dah set, raya ni aku nak makan kek macam2, sampai2 jerk aku kat kampung, petang tu juga aku start wat kek. Niatnyer nak wat kek cheese... tapi... tapi... sesuatu telah terjadi. Aku pukul putih telo tu xmao nak kembang... cair mcm ayaq jer. Sah, telo masuk angin! Cheese ngan susu pula dah dipanaskan... Sudahhhhh! Nak wat ape?? Kena la adjust, campor kuning telo, pukul dengan gula, campur serbuk koko satu cawan, cheese ngan susu yang dah cair tadi, tepung 2 cawan... sumbat dalam oven. Siappppp! Dalam hati doa2, jadilah kek aku, janganlah bantat....

adik aku yang campak2 cip coklat tu.... bukan aku tao. tu kijo dia.
Untuk topping plak, meme simple. Aku google, cari yang simple tapi sedap. Amik susu cair satu cawan, susu pekat setengah cawan, serbuk koko setengah cawan, coklat masakan dalam 50g. Cairkan dalam piok kecil... pastu sejukkan. nak makan, curah jerk atas kek tu.. Rasa memang terbaek, lembap, rasa koko yang mewah, dengan topping yang berkrim. Anak buah aku dah habiskan... tak sempat nak tunggu hari raya. Huhuhui...


Pastu, alang2 hantar mak gi kedai beli barang dapo untuk raya, aku beli la telo yang baru. Yer la, nak wat kek cheese. Resepi macam kat entri lepas2... Simple. Kali ni tak sempat nak snap2 pic bagai sebab sedara aku datang rumah time tu. Kluar jer daripada oven, mak aku dah suh potong nak bagi tetamu. Lepas potong baru ada masa nak snap... tu pon sebab nak tunjuk kat En. Bobot...

Memang terbaek dapat telo baru... kembang yang amat... nyum2...

Sebelum aku balik kl, aku habiskanlah baki telo ngan chesdale (satu pack ada 6 slice, guna 3 jerk untuk sebuku kek) yang aku beli. Wat marble separuh cheese, separuh lagi campur koko... Aku nak bagitao, kalo guna cocoa powder tu lagi "mewah" rasanya berbanding guna paste. Siap sebuku.

Luaran jerk comot, dalam dia cantik tao... lalalalalalaa

Tu jer lah kek yang aku buat. Sebenarnya ada satu lagi kek, kek prune. Resepi kakak aku. Rasa dia memang sedap. Laen kali jerk la aku share cara nak wat kek prune tu. So, lepas lah juga hajat hati nak beraya ngan kek2 yang comel2... hehehehe... comel tao... comel macam En.Bobot.

kek prune, kek keju, kek buah dan kek marble

Selamat hari raya maaf zahir dan batin. Raya.. raya juga... makan kena jaga. Minggu depan dah nak kena lari... aiiyyoooooo tergolek la macam ni. So, berbalik kepada tajuk entri.. ape yang empat? apa yang keempat? EMPAT jenis kek yang aku buat... dan entri hari raya pada hari raya KEEMPAT...



“Cake is happiness! If you know the way of the cake, you know the way of happiness! If you have a cake in front of you, you should not look any further for joy!”
  - C. JoyBell C.; Author of The Sun Is Snowing -

12 comments:

  1. Heheh.kek tu comel mcm bobot ke bobot comel mcm kek tu. Hakhakhak. Selamat hari raya syg. Ampunkan salah silap bobot. Halalkan makan minum bobot yer hubby syg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aeh.. awak tu hubby itew..top itew.awak lah bg duit raya. Hakhakhak.. muahhh

      Delete
    2. amboi.. macam tu plak... nak jd bot la mcm ni. duit rayer punya pasal... lallalalaa

      Delete
    3. Hahaha.sebab baik bobot ni flex top..matilah komen macam ni. Hahah

      Delete
  2. selamat hari raya brossss....untong lerrr bini awok tuh dapat laki pandai buat kek...bak mai hantaq sikit kat aku...merembes pulak aku nengok kek tuh.... :)

    ReplyDelete
  3. slamat hari raya maaf zahir dan batin dik, kim salam kat WA sayang awak b2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya juga jazlee. aku wakil "couple of the year" pon syg kt peminat2...hak hak hak... choooiiiii

      Delete
  4. selamat hari raya ek .. nk cheese cakeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya gak. shin kena dtg rumah la.. baru dpt kek... hehehe..

      Delete
    2. dtg lah rumah shin..duit raya pon ade..haha

      Delete