Tuesday, 22 October 2013

Bila si teruna memasak Part 13

Assalamualaikum
Hai, ape kabo orang kampung?? Haha... busy yopppp... xdan nak update bagai. Ni pon baru ada masa luang skit, sebelom sambung menaip baek. Aku just update pic yang ada dalam simpanan aku jer. Nasib baek ada lg saki baki pic yang boleh aku update.


Hari ni nak cerita pasal sarapan. Apa yang kita makan untuk sarapan pagi ni? Hari2 yang lepas? Bagi aku, aku prefer makan makanan berat macam nasi2 ni. Maybe sebab aku dah biasa masa dok kat kelantan dulu. Asal kluo p sarapan jer, cari nasi dulu.. x kesah la nasi putih ker, nasi kerabu ker, nasi goreng ker, nasi lemak ker... Asalkan nasi ler... Tapi kalo dah takde nasi, tibai jer la ape pon... Hehe....


pancake segera... panggil lempeng cowboy pon boleeee~

Yang ni namanyer pancake a.k.a. lempeng la kalo orang2 kampong den panggil. Den boli yang sogoro yo, bancuh ngan susu, letak telo sebiji, pastu, ekau curahkan kek kuali. Siap! Rasa die macam apam balik. Tapi sedap sikit ler daripada apam balik tu. Hehe... dua senduk tepung tu dapat la dalam 5 keping. Cukop ler tu, nak banyak2 wat per? Kembung perut aku kang, kan ada soda dalam tu... Huhu...


popia otak2... sedap bro, rugi tak try...

Ha..yang ni special tapi x special sangat la... Haaa... macam tu la keadaannya. Popia otak2. Otak2 tu aku aku wat sendiri, resepi google jer.... campur2 pastu blender bagi hancur. Perasakan ngan garam dan gula sikit. Pastu ekau balot la ngan kulit popia tu. Gamkan guno telo. Goreng sampai kekuningan,dan siap sedia untuk dimentekedarahkan.... Haha...

kuih cara yang tak berapa nak cara.. tapi lauknya still ada...

Next menu, kuih cara berlauk. Aku guna jer barang2 yang ada kat dalam freeer tu. Ada daging burger, aku amik wat inti dia. Campur ngan daun sup masa buat nasi ayam semalamnya... pastu campo cili merah sikit. Masak sampai tepi die garing... garing means keperang2an...bukan kehitam2an... Den xdo acuan kuih caro... den guno yo acuan muffin. Ok la tu....

Bihun goreng. Ok tu jer, bye. hehe....

Last sekali, den masak bihun goreng. Simple jo....ekau humbankan sumo bahan2 dalam kuali, kacau2... pastu siapppp! Den lotak ayam, daun sup, sayo campo...bawang ngan ikan bilis pula sebagai rencah. Pastu tabo la hirisan telo gulong ngan daun sup..ngan lada merah skit. Tak susah pon... sodap pon sodap...!

Akhir kato, maaf la, lamo den tak update. Ado maso laie, den update la yang mano perlu. Ingat, jangan lupa bersarapan. Perot ekau, bukan perot den yang lapo....... tembolok den, bukan tembolok ekau yang penoh...


“Cooking is at once child's play and adult joy. And cooking done with care is an act of love.” 
 
Craig Claiborne; restaurant critic, food writer and former food editor of the New York Times.

13 comments:

  1. semua sedap..untong lah anak teruna ni pandai masak....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila lamar aku...... tolong la... please... please...

      Delete
    2. mau kena parang dengan buah hati kau....hahahaha....

      Delete
  2. sai tuh orang cpt pinang dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh kene tanye tuan badan sendiri lakk ^_^

      Delete
  3. Replies
    1. buatkan..pastu fozen kan, pastu antaq kat sini pelissss

      Delete
    2. x dak sape2 pinang dia keee? afilia dhome aku ada 4 bilik kosong lagi. nanti aku tanya partner aku, dia nak bermadu tak, kalu OK aku pinang ko. aku nak cukupkan kuata

      Delete