Monday, 26 August 2013

Bila si teruna memasak Part 11

Assalamualaikum
Hehe.. ape khabar org jauh? Orang dekat elok2 saja (baru nak elok demam). Alhamdulillah, masih lagi diberikan kesempatan untuk menulis coretan kisah hidup di blog ini. Semalam, Annas dah beraya wat kali kedua, malam ni turn aku ngan En.Bobot plak nak bertakbir raya puasa 6. Hehe...

Hujung minggu aritu ada ler masak2 skit. Still ngan mood raya, makan pon ala2 raya juga. Ari sabtu tu (kelmarin la jika hari ini iaitu 26 ogos 2013 dijadikan sandaran...), aku masak kuah lodeh. Tapi bahan tak banyak, macam biasa..guna jerk ape ada dalam peti ais tu. Tengok ada bunga kobis, carrot, kacang panjang, tempe, tahu...santan kotak pon ada... Pastu kat dapur plak ada kentang dan fucuk kering. Amik beras, masuk dalam plastik, stapler..then rebus wat nasi impit (maaf ler, aku malas nak p kedai semata2 nak beli ketupat segera, buat sendiri jer la jawabnyer). Maka, jadilah lontong sebagai menu tengahari aku.

Ni lontong... bukan lotong.. lotong tu makhluk kat blakang rumah korang.. Hehe..

Petang pulak, aku buat cokodok lobak merah (nama moleknyer: cucur carrot). Oleh sebab carrot tu ada 2 batang pada asalnyer, dan aku tao benda tu akan terbio lama kat dalam peti ais tu...maka aku pon gunakanlah carrot tu dalam cokodok. Simple jer, macam wat cokodok kentang, just gantikan kentang ngan carrot. Carrot tu mayang halus2, jangan potong dadu plak macam kentang (carrot tu keras, takot x empuk nanti...). Buat pulak sambal kacang (sangat suka sambal ni waktu kecik2 dulu). Kacang goreng ada skit kat dalam bekas tu, aku habiskan sume. Terbaek....
Alolololo tomey2... cokodok carrot nama diberi... sedap tak terperi...
Pastu ada masa skit, so aku godek2 kat dapo tu ada tepung custard. Nak buat puding jagung/koktel, biasa sangat. Dah pernah masuk dalam bolg ni pon. So, aku buat triffle custard. Bahan yang diperlukan ialah tepung custard, santan (aku guna baki santan masa buat lontong tu), gula... bahan2 ni untuk wat puding custard. Pastu amik kek (boleh guna kek ape2, kek gulong ker, kek lipat ker... aku guna cupcake yang murah tu jer... korang otong2 dadu kek tu. Mula, tuangkan puding custard skit untuk buat tapak kat dalam loyang tu, pastu taburkan kek yang dah dipotong dadu...tuang lagi baki custard tu sampai abis. Biarkan sejuk. Untuk layer terakhir, boleh guna jem ape2 pon, Aku masak balik jem strawberry ngan serbuk gelatin (brand nona). Boleh gantikan gak ngan sikit serbuk agar2... Walla~ Manis dan sedap...
Ni first time try... triffle custard. rasa sangat sedap. Boleh jadi menu jamuan minum petang.

Untuk dinner, aku just goreng baki nasi impit tengahari tu, sebab kuah lodeh tu terlalu laris sampai takde baki yang tertinggal (hehe...betol..tak tipu...). Aku goreng macam resepi "Lobak Goreng" (menu ni ada di food court Sogo, sebelah kedai nasi ayam). Cuma aku gantikan ngan nasi impit jerk. Goreng ngan tahu, daging ayam yang dipotong dadu, dan daun kucai. Ada orang tu makan bertambah 2 kali... Heheh...

Ni ialah nasi impit goreng. Xda nama yang fancy2... Just nasi impit goreng.. Huhui

Pastu, esok nya pula, iaitu semalam, aku wat rendang. Since En.Bobot wat rumah terbuka ngan menu rendang ayamnyer, aku buat rendang kambing plak. Bagi kelainan, takde la tetamu bosan, asyik2 rendang ayam... (haha..tetamu la sangat kannn~) Ayam just masak sambal ngan petai. Pastu wat sayur goreng skali. Sedap pon sedap, tak lah rumit sangat.


Sesekali ubah selera, pekena rendang kambing.. memang terangkat wa cakap sama luu...
Tu jer la, menu yang aku dapat siapkan.. sebenarnya ada lagi..tapi just yang biasa2 macam nasi goreng tu... Kepada member2 yang dah puasa enam, aku ucapkan tahniah.. Kepada yang belum, sila la berpuasa...rugi woooo kalo tak puasa enam. Demam aku baru nak elok, tup..tuppp..En.Bobot plak yang demam. Cian kat dia.... Hehe..ni la masa nak buli dia.. Lalala~


19 comments:

  1. Jawatan kosong - Chef part time
    Chef part time diperlukan untuk masak dinner sahaja lepas tu leh blah. Gaji Sekali masak RM 10 hahaha sebulan RM 100 duit tambang tidak disediakan hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh aku masak kote ang... pastu bg ang mkn... mau ka..? Khidmat ni free jer bro.... hehe~

      Delete
    2. Ko mesti di import dari china kan sbb hanya ko sorang jew leh masak kote hahaha

      Delete
    3. ha....kan? nak rasa mai ler... masak rendang kulop... haha

      Delete
    4. Omigod.....lucah jew keje ko kan....

      Delete
    5. nak bgtao jer.. jgn malu2... hehe

      Delete
  2. Tahniah sbb berjaya selesaikn pose 6..i still have another 3 days to go..huhu..fighting!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. malam ni dah boleh maen bunga api... hehe... kedeboooommmmmm!!!

      Delete
  3. haha...aku baru nk start arini....doakan kejayaan aku...=P(bk sgt halgan nk pose...open house byk sgt...hahaha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah... usaha2....

      Delete
    2. in sha Allah...hehehe.pm resepi custard truffel tu plisss..bahahaha

      Delete
    3. hai tebuan kuning nak buat untuk orang baru dalam hidup tebuan kuning ke he he sah dah ini he he dier makan triffle tu sah dier dok teringatkan tebuan kuning he he bila malam dok mimpi kan tebuan kuning aje he he tu lah air tangan dari tebuan kuning he he

      Delete
  4. assalamulaikum fallen angel hai masak ini raye puasa enam ke .amboi rajin nya dier dan honey dier puasa enam , al keciannya honey demam pula ke .kalau dekat -dekat tu dah hantar sup ayam dan bermalam disana lalala .wah lagi grand honey fallen angel buat open house .jadi tidak boleh masak untuk honey u for open house hanya dier keluarkan modal saje ,

    ReplyDelete
  5. waalaikumussalam acu. Ni upacara (betoi ker penggunaannya?) memasak sempena bosan, haha... En.Bobot tu memang, aritu sebok sgt nak "share" demam...kan dah kena demam betoi2... Tak payah nak kirim2 sup ayam kat dia. Rendang ayam die smlm pon ada byk lagi... yang best nyer, die ada chef sendiri kat rumah... Import nyer orang... hehe...

    ReplyDelete
  6. Selamat Hari Raya Puas 6 (Betul ke penggunaan ayat tu)....

    Rajin memasak yer bro...whatever pun i still have 2 days to go...:-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya.... hehe... semoga berjaya

      Delete
  7. ehem2 sebabkan bf saya dh seminggu demam since pi beraya umah member dia, so saya dengan berbesar hati mengambil alih demam terbabit.. so BF saya sihat.. LOL.. so JANGAN BULI HONEY peliss lalala

    ReplyDelete