Wednesday, 11 September 2013

Tears of joy...

Assalamualaikum
Tetiba aku teringat sesuatu. Sesuatu yang berkaitan dengan hujan. Yer la, sekarang kan hujan jer. Asal malam nak ujan, asal ujan nak malam. Hehe... kisahnya pasal perihal seseorang yang suka lari daripada rahmat Allah. Bila ditanya kepada si Fulan, siapakah gerangannya manusia itu? Jawabnya itulah orang biasa... bukannya orang kurang siuman dan sebagainya. Kita juga selalu melakukannya. Bukankah hujan itu rahmat Allah? Ramai yang mengharapkan hujan turun, lebih2 lagi bagi daerah yang kontang. Tapi bukankah ramai juga yang melarikan diri dan mencari teduhan tatkala hujan mula turun membasahi bumi? Sangat bermakna jawapannya itu...

Sekarang ni musim ujan. so, kena ler standby payung kat bilik dan office. So, senang. Saat orang laen terhegeh2 menunggu hujan berhenti,  aku berjalan membelah hujan lebat dengan payung "Man of Steel KFC". Haa... bangga ok? Ang ada? non-ada! Haha.... Cuma harap2 la, aku x demam sekarang ni. Sebab kalo aku demam, En.Bobot kata aku akan jadi "sweet" sangat. Sweet tang mana xtao. Memang ler sakit penghapus dosa, tapi kalo selalu sakit, selalu demam, tu macam petanda yang diri tu banyak dosa plak kan? Huhui....

Cuma time kecik2 dulu aku ni suka maen kat longkang, aku pi tangkap anak ikan. Suka maen anak ikan. Rasa happy...tengok dia berenang2... So, nak dijadikan cerita, aku ada ler tangkap beberapa nak ikan keli. So, bila time hujan, aku lepaskan depa kat lopak air depan rumah. Pastu buat origami sampan bagai....then tolak sampan tu kat ikan2 tu. Konon2nyer, macam nelayan ler nak tangkap ikan. Zuuuuppp! Sepantas kilat, aku cekop anak ikan keli tu, pastu letak dalam bekas. Sorry, masa bermaen dah tamat, sila dok dalam akuarium tu diam2... Hehe...

Dan yang bestnyer, past hujan, mesti aku keluar. Aku keluar sebab nak hidu "bau" hujan. Bau segar yang amat. Macam minyak wangi Avon yang nama "Rain" tu.... lebih kurang bau segar macam tu ler.... Rindunya bau tu.... Hehe...


“I always like walking in the rain, so no one can see me crying.” 
Charlie Chaplin (1889-1977)- English comic actor and filmmaker





“I always like walking in the rain, so no one can see me crying.

13 comments:

  1. Hujan nie jugak membangkitkan perasaan sentimental...

    Amir teringat time 7 tahun lepas (berkurun dah...)...mase tue time musim hujan la...Amir dok gigih abiskan tgk TV Series america 'Queer As Folk' (Yg tak tau sile tgk en wikipedia yer...)...lepas satu episod sambung lagi satu episod....

    Yg penting...pastu berangan (Well, PLU mmg x dpt lari dr berangan) ade BF romantic yg sayang kat kite semata-mata terpengaruh dengan cite tue...huhuhu...:-P

    ReplyDelete
  2. saya suka hujan.. saya selalu mandi hujan didepan rumah saya.. tapi pada waktu malam laa.. siang saya segan nak tunjuk bentuk badan saya turf nie.. lagipun jiran-jiran saya kebanyakan adalah perempuan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow... untong ler.... sape dapat cuci mata time tu....

      Delete
  3. Replies
    1. anak ikan tu dah mati.... mati kering... kena sedot jerk... haha

      Delete
    2. aehh ape kah yang disedot? siapa kah yang menyedot.. lalala

      Delete
    3. dia manusia bukan robot kan hehe

      Delete
  4. Aku suka gak bau hujan.. and bau waktu pagi pun aku suka..ehehhehhehhe. ;D

    ReplyDelete
  5. assalamulaikum ada orang kate kalaulah hujan di waktu pagi di kate hujan rahmat ,yang best kalau lah hujan renyai -renyai di waktu tengah hari ,maka keluar lah pelangi ,jangan jadi pelangi petang macam lagu stacy to ,he he teringat juga masa kecik jangan tunjuk pada pelangi nanti jari akan hilang he he ku sangka hujan di tengah hari tetapi panas hingga ke petang ,he he

    ReplyDelete