Monday 25 February 2013

Bila si teruna memasak Part 4

Assalamualaikum

Korang mesti pernah dengar chicken chop, beef chop, meat chop, lamb chop dan mutton chop kan? Tapi apa beza lamb chop ngan mutton chop? keduanya merupakan daging kambing.

Lamb ni daging kambing biri2 bawah umur setahun, mutton plak yang lebih setahun. Mutton ni mengandungi kandungan lemak yang lebih tinggi berbanding lamb. Masa pi mydin, nampak daging biri2, dia tulis kat situ... mutton shoulder. So, memang bertulang dan berlemak ler keadaan daging tu. Huhu...


Sebut pasal kambing, dulu pensyarah biotek aku ada bagitao. Daging paling bagus ialah daging kambing, dan bukannya daging kambing biri2. Yang penyakit tu, daging kambing biri2, sangat berlemak, kolestrol tinggi... katanya lagi.. Hehe.. So, mari kita kerjakan kambing kat kampung tu.. Emmbekkkkkkk......
Malam tu, aku masak la mutton chop. Simple jer, goreng kentang wedges.. buat coleslaw (hasil campuran mayonis, carrot, kubis dan sedikit garam), sos lada hitam yang dimasak bersama rempah dan cendawan butang...dan yang utama sekali daging kambing yang diperap dengan rempah2 (serai, bawang, lengkuas, kunyit, halia, garam, sos tiram, madu, dan rempah western). Pastu, alang2 panggang daging tu, panggang la skali carrot... siap!!! Hehe...

2 comments:

  1. bila nak guna buku resepi kambing tu? hehe

    adik nak
    adik nak
    adik nak
    lallaa

    ReplyDelete